Design award for Tooting Library

Our refurbishment and extension of Tooting Library in London has received a Wandsworth Council Design Award for its ‘outstanding contribution to the design of the borough’.  The £2.3m scheme aimed to create a modern library that retained the original 1908 ornate façade, while at the same time reducing the red brick building’s energy requirements.

 

A new stairwell provides access to the Children’s Library and the People’s Network Room.  Part of a 1985 extension has been demolished and rebuilt to provide an improved staircase which is illuminated from above by a large, triangular glazed roof light.  Access work has included a new glazed lift to provide easy access to all public areas, especially wheelchair users and parents with buggies.

 

On the East side a new, large bay window extends to the full height of the building.  The rainbow-coloured glass allows the sunlight to change the appearance of the room as it moves from violet to red throughout the day.  Hearing loops for hearing-impaired library users have been provided at key areas on both the ground and first floors.

 

Wandsworth Council Design Awards are held every two years.  They help to promote design awareness and give public recognition to a range of projects including residential extensions, restoration projects, shopfronts, new buildings, public spaces, landscaping, and sustainable buildings and spaces.  Nominations for awards are invited from residents and people working in the Borough, as well as from architects, developers, amenity societies and other local organisations.

March 26, 2012