Temple Green Park & Ride

This project involved a new park and ride facility with ticket office and waiting area.

Details

Customer
Leeds City Council Highways Department
Location
Leeds
Value
£309,000
Completed
July 2017

Full description

The intention was to provide a simple, accessible building which could be repeated throughout the city.

 

Recycled shipping containers were used to reduce the cost of the primary structure and provide an arrangement of blocks suitable to the function required; new blocks could be easily added in the future as and when required by the client. The shipping containers would be adapted to include a large overhanging canopy, a large clock tower beacon and a unique cladding system specific to Temple Green at a fraction of the cost of other park and ride facilities in nearby cities.

 

One of the biggest challenges was the fact that the car park was being built around it at the same time and the location was remote which didn’t offer a good level of security needed for the erection of the building onsite. Due to this, it was decided that the best way to build the project was by using a modular system, at the same time incorporating the different activities of the building in separate modules, which could be delivered on site independently from one another.

 

Also thanks to the controlled environment of its construction, the levels of airtightness and insulation achieved were well beyond the British standard, making it a more energy efficient building with cheaper running costs.

 

NPS also completed another Park & Ride scheme at Elland Road