Haigh Kitchen Courtyard

A refurbishment scheme which involved the conversion of an existing Grade II Listed stables into artisan food, drink and craft units.

Details

Customer
Inspiring Healthy Lifestyles
Location
Wigan
Value
£385,000
Completed
December 2016

Full description

The building is part of the Haigh Conservation Area on the outskirts of Wigan.

 

The scheme was split into three phases to allow continual use of the facility whilst works progressed:

 

  • Phase one was the refurbishment of existing offices on the first floor, which were converted into craft galleries.
  • Phase two was the refurbishment of the large ground floor café, with a new kitchen. The first floor of the same wing was converted into a tea room.
  • Phase three centred on the courtyard. Previous works had converted one elevation of the square courtyard into two shop units. Refurbishments of the remainder was completed to repeat this aesthetic along with internal remodelling to suit the various shops which included; Butchers, chocolatier, ice cream parlour, bakery and a microbrewery.

 

Key stakeholders including the respective tenants, catering team, the Conservation Officer and Ecologist were involved from inception to establish both the scope of works, methodology and programme.